20 glazbenica koje su promijenile svijet

ožujak
08

Da je žena biti lako…Ne bi bilo potrebe za ovakvim popisom. Prisjetimo se nekoliko uspješnih izvođačica i autorica koje su svojim doprinosom glazbenoj industriji otvorile vrata novim umjetnicama.

  1. Ma Rainey – majka bluesa. Ma je zagovarala izravan i prizeman stil. Najveći hit joj je svakako „Trust No Man“. U kombinaciji s Bessie Smith, izvođačice dvadesetih godina prošlog stoljeća postaju uspješnije od mnogih muških kolega.
  2. Billie Holiday. Frustraciju uzrokovanu traumama u privatnom životu pretočila je u neke od svojih najboljih pjesama.
  3. Ella Fitzgerald. Izvođačica je probijala sve granice svojim svestranim i dominantnim glasom. Bila je prva crnkinja na naslovnici magazina Copacabana.
  4. Wanda Jackson – kraljica rockabillyja.
  5. Janis Joplin je bila među prvim rock pjevačicama što preuzima onu slobodu življenja koju su šezdesete obećavale.
  6. Carole King bila je jedna od ključnih glazbenih figura šezdesetih godina. Carol je napisala je neke od najvećih hitova pop i djevojačkih grupa tog doba poput “The Loco-Motion,” “It Might As Well Rain Until September” i “Will You Love Me Tomorrow”.
  7. Aretha Franklin prenosi snagu gospel glazbe u pop stvarajući svoj najveći hit „R-E-S-P-E-C-T“.
  8. Cher. Put od bubblegum popa do samostalnog uspjeha Cher je izgradila preko hitova „Be My Baby!, „You’ve Lost That Lovin’ Feeling“ i „I Got You Babe“.
  9. Joan Jett. Jett je kao gitaristica i punkerica otvorila put ženama punk-rocka.
  10. Diana Ross. Članicu glazbenog stastava The SupremesČasopis Billboard 1976. godine proglašava „zabavljačicom stoljeća“.
  11. Kate Bush zauzima mjesto prve ženske umjetnice s UK NO.1 albumom.
  12. Madonna je još uvijek najprodavanija pjevačica svih vremena i često se smatra jednom od najutjecajnijih.
  13. Whitney Houston. Njezin prvi album bio je najprodavaniji debi jedne žene u povijesti. Osim toga, Houston je jedina izvođačica koja je ikada imala sedam uzastopnih Billboardovih singlova na prvom mjestu.
  14. Janet Jackson. Njezina glazba, ples i stil izvedbe bili su ključni u inspiriranju mnogih značajnih umjetnica.
  15. Mariah Carey je bila prva ženska pjevačica koja je sa svojim debitantskim singlom „Fantasy“ zauzela prvo mjesto na Billboard UK glazbenoj ljestvici.
  16. Britney Spears . Princeza popa se probila s video spotom za svoj platinasti singl “… Baby One More Time“.
  17. Beyoncé. Nakon uspješne suradnje s Destiny Childs njezina je samostalna karijera u konstantnom usponu. Posljednje albume karakterizira tamnija i ozbiljnija estetika koja zaokružje njezin čvrst stav o feminizmu i BLM pokretu.
  18. Rihanna. Dugogodišnja karijera pop pjevačice ove godine doživljava još jedan veliki uspjeh nastupom na Superbowlu s trudničkim trbuhom.
  19. Lady Gaga je jedna od najprodavanijih umjetnica ikad. Gaga je ponosna vlasnica šest Grammyja, tri Brit Awardsa i otprilike 114 milijuna prodanih albuma.
  20. Taylor Swift piše neke od najzaraznijih tekstova pop pjesama na glazbenoj sceni. U svojim nastupima i spotovima aktivno zagovara svoje prijateljice i kolegice na način koji se suprotstavio medijskoj sklonosti da okreću ženske zvijezde jedne protiv drugih.