Billboard Music Awards 2019

svibanj
13

Dodjela nagrada Billboard Music Awards održana je 1. svibnja u Los Angelesu. Za razliku od, primjerice, Grammyja koji je nagrada struke, odabir finalista Billboardovih glazbenih nagrada temelji se na prodaji albuma i pjesama, streamingu, emitiranju na radiju, uspješnosti turneja i angažiranosti publike te naravno, uspješnosti na Billboardovoj top-ljestvici. Ovi podaci prate se tijekom cijele godine od strane Billboarda i njegovih partnera, uključujući Nielsen Music i Next Big Sound.

Sudeći po rezultatima, u samom vrhu prema slušanosti i prodaji stoje glazbenici iz obitelji Universal Music Publishing grupe, izdvojit ćemo samo neke od najuspješnijih:

  • Drake je ušao u povijest kao osoba s rekordnim brojem osvojenih Billboardovih nagrada – dobio ih je čak 12 (od ukupno 17 nominacija), a među njima su nagrade Top Artist, Top Streaming Artist, Top Radio Song Artist, Top Song Sales Artist, Top Rap Album, Top Rap Artist…
  • Ariana Grande nominirana je 9 puta, od čega je pobijedila u 2 kategorije – Billboard Chart Achievement (fan-voted) i Top Female Artist.
  • Cardi B imala je ove godine najviše nominacija, čak 21, a od toga osvojila je 6 nagrada, dok je Maroon 5 od ukupno 7 nominacija odnio kući 4 nagrade.
  • Pjesma “Girls like you”, veliki hit u suradnji Maroon 5 i Cardi B, zaradila je ovim glazbenicima čak 4 nagrade: Top Hot 100 Song, Top Collaboration, Top Radio Song, i Top Selling Song.
  • Svakako treba spomenuti i Mariah Carey koja je ove godine nagrađena posebnom nagradom Icon Award.